Huh, tulipa siinä töiden päälle kylpyhuone jynssättyä lattiasta kattoon! Ja ilman kaupan kalliita ja ehkä myrkyllisiäkin aineita. Olen tämän vuoden alusta tehnyt itse sekä kodin puhdistusaineet että omat hygieniatuotteeni. Ainoat kaupan tuotteet ovat Fairy ja klorite. En löydä riitttävän toimivaa reseptiä rasvaisten astioiden pesuun, täytyy vielä kehitellä... Klorite on kissojen hiekkalaatikkoja varten, ne rakastavat kloriten tuoksua jostain kumman syystä. Pyykinpesuaine, huuhteluaine, yleispuhdistuaine yms. tarvittavat tuotteet voi tehdä itse, tarvitaan vain vähän viitseliäisyyttä. Perusainekset löytyvät kaikilta kaapista, nimittäin ruokasooda ja etikka! Lisäksi käytän jonkin verran sitruunahappoa, sillä saa kylppäristä pesuaine- ja kalkkijäämät pelkällä suihkutuksella pois sekä pesukoneen loistavan kiiltäväksi!

Saippuoiden tekoon hurahdin alkuvuodesta, se vei koko naisen mennessään. Nyt käytän vain omia palasaippuoitani käsien pesuun, suihkussa ja pyykin pesuun. Myös shampoo on palamuodossa, hoitoaineena omenaviinietikka-vesiseos, joka toimii myös kasvovetenä. Deodorantti on helppo tehdä itse kookosöljystä, maissijauhoista ja ruokasoodasta, eteerisiä öljyjä tuoksuksi oman mielen mukaan. Myös kasvo- ja vartalovoiteet teen itse, tosin jotkut yritelmät ovat päätyneet kasvojen sijasta kantapäihin... Mutta mitään ei mene hukkaan! Viimeiset saippuanjämätkin raastetaan ja käytetään siivouksessa. Ja vaikka en itseäni minään ekoihmisenä pidäkään, niin olenpa osaltani karsinut melkoisen kasan turhaa pakkausjätettä. Ja iho kiittää, periaatteessa en vartalovoidetta enää edes tarvitse, kunhan omaksi ilokseni sunnuntaisin voitelen! :-)

Olen palannut lapsuuden tapoihin pyykinpesussa. Silloin käytettiin samoja vaatteita koko viikko tai kunnes likaantuivat, sukat ja alusvaatteet tietenkin vaihdan päivittäin. Miksi pestä puolipitoisia vaatteita? Ko. vaatteet eivät kuitenkaan ole päälläni kuin pari tuntia päivässä, eli työmatkat ja ehkä kauppareissun. Töissä on työvaatteet ja kotiin päästyäni vaihdan kotivaatteet. Pesen sukat ja alusvaatteet enimmäkseen käsin, aina muutaman päivän satsin kerrallaan. Huuhteluvetenä toimivat kissojen vesisangot, joihin pitäisi pian kuitenkin vaihtaa vesi. Se taas otetaan talteen suihkussa käydessä. Vesi- ja sähkölaskut ovat pienentyneet useammalla eurolla kuukautta kohden. Koska asun yksin ja tiskiä ei hirveästi tule, tiskaan vain kerran viikossa enkä lutraa vettä monena päivänä. Tämä alkaa kyllä kuulostaa aika pihiltä, mutta hei, pienistä puroista ja niin pois päin! :-)

Asiasta seitsemänteen, kuukausi ostoslakkoa alkaa olla takana. Eilen vähän hirvitti, kun EMP:n kuvasto kolahti postilaatikkoon, mutta ei käynyt pahasti. Siellä on edelleen yksi t-paita jota himoitsen, n. 23€. Mutta ei välttämätön. Katsotaan puolen vuoden kuluttua, jos silloinkin vielä sen haluan, niin ehkä sitten.

Tänään oli pakko käydä kaupassa. Jotenkin ahdisti, kaikki tuntui kamalan kalliilta. Piti ostaa oliiviöljyä ja kookosrasvaa joululahjasaippuoihin, eikä Citymarketissa ollut mitään kaupan omaa isoa ja edullista öljypulloa. No, litrasta oliiviöljyä ja puolen kilon kookosrasvasta tulee iso kasa saippuaa. Ajattelin tehdä miehille omat jollakin puisella, metsäisellä tuoksulla ja naisille omat kukkais- tai hedelmätuoksulla. Huomisen projekti, saippuoiden pitää kuitenkin kypsyä vähintää kuukausi, joten on jo korkea aika hoitaa homma pois alta.

Säästötilille on kertynyt pari kymppiä muutamassa päivässä, kun olen kaikki hilut tililtä siirtänyt joka päivä. Helppoa säästämistä ja niistä kolikoistakin tulee hyvä mieli. Tiukalla ollaan pari viikkoa, seuraavasta tilistä pitäisi jäädä vähän enemmän, joten pari sataa ylimääräistä menee taas velkojenlyhennysrahastoon. Ajattelin kerätä sinne jonkun kuukauden rahaa ja maksaa sitten joustoluottoa vähän enemmän pois. Visaa minun ei kannata maksaa kerralla enemmän, itseni tuntien se on yhtä nopeaa taas tapissa... joten ensin joustoluotto ja sitten Visa. Muita velkojahan minulla ei tällä hetkellä olekaan. Toivottavasti pesukone kestää vielä edes puoli vuotta, se ei oikein meinaa jaksaa enää lingota. Osamaksulla en enää osta mitään, se on selvä.

Omituisen paljon virtaa näin perjantaiksi.... Taitaa tehdä hyvää tämä kirjoittaminen, saa päänsä sisällön paremmin järjestykseen. Jos vielä laskisin saippuareseptit valmiiksi huomisaamua varten niin eiköhän tämä päivä ole hoidettu. :-)